Srpsko vojničko groblje na Zejtinliku, nalazi u Solunu, tu su smešteni grobovi srpskih, francuskih, italijanskih, engleskih i ruskih vojnika poginulih u borbama i proboju Solunskog fronta u Prvom svetskom ratu.

Verovatno ne postoji turista iz naše zemlje koji je imao prilike da poseti Solun, a da tom prilikom nije otišao da poseti groblje, kako bi se poklonio onima koji su dali živote za otadžbinu.

Po okončanju ratnih dejstava odlučeno je da se na zajedničkom groblju sahrane svi poginuli ratnici na Solunskom frontu. Za mesto je određen plato na Zejtinliku na kom se nalazilo groblje Glavne vojne poljske bolnice srpske vojske.

Pripreme za ovaj poduhvat počele su 1926. godine, kada je Savo Mihailović postavljen na čelo grupe koja je dobila zadatak da prikupi posmrtne ostatke izginulih ratnika raštrkanih po širokom prostoru na kom su se vodile borbe na Solunskom frontu. Oni su obišli oko 250 groblja, ekshumiravši poginule ratnike, koje su potom preneli na prostor budućeg groblja.

Savo Mihailović je bio čuvar do svoje smrti 1928. godine živeći u kućici sagrađenoj za njega i njegovu porodicu u sklopu groblja. Nakon smrti sahranjen je na Zejtinliku.

zejtinlik
Foto: ArrivalGuides

Nasledio ga je njegov sin Đuro koji je tokom Drugog svetskog rata sačuvao groblje i njegove relikvije od nacističke pljačke. Kada je umro 1961. godine sahranjen je uz oca na Zejtinliku.

Đorđe Mihailović, Đurov sin i Savov unuk, čuvar, domaćin i vodič srpskog vojničkog groblja na Zejtinliku živi u čuvarskoj kućici i vodi računa da svako ko dođe na Zejtilnik sazna što više, kako o hrabrim srpskim vojnicima, tako i o srpskoj istoriji. O Đorđu Mihailoviću je 2013. godine snimljen dokumentarni film „Poslednji čuvar“.

Srpsko groblje predstavlja centralni deo kompleksa na Zejtinliku

U njegovom centru je kapela ispod koje se nalazi kosturnica u kojoj je sahranjeno 5.580 srpskih ratnika stradalih na Solunskom frontu. Oko mauzoleja (kapele sa kosturnicom) nalazi se deset parcela u kojima je sahranjeno 1448 srpskih ratnika.

Rame uz rame sa srpskim ratnicima, prilikom proboja Solunskog fronta su stradali i ruski, francuski, italijanski i engleski vojnici, a svi pronađeni ostaci se danas nalaze u sklopu memorijalnog kompleksa.

Tokom višedecenijskog razvoja Solun se proširio i danas se srpsko vojničko groblje na Zejtinliku nalazi u blizini centra grada.

Od autobuskog stajališta u Solunu u ulici Monastiriou 63, preko puta glavne železničke stanice, krenite na jugoistok prema Michail Kalou. Posle 500 metara kada stignete do raskrsnice – trga Vardaris skrenite levo u ulicu Lagkada, zatim nastavite pravo nepuna 2 kilometara tom ulicom i sa leve strane ćete uočiti spomen park.

Kada dođete u Solun obavezno posetite ovaj važan istorijski spomenik.