Putevi vina

Šumadijsko – Toplički put vina

PODRUM RADOVANOVIĆ / TOPLIČKI VINOGRADI / VINO BUDIMIR / VINARIJA TEMET / Panoramsko razgledanje Prokuplja i Kruševca / polasci svakog vikenda

Poglavlje koje danas ispisuje PODRUM RADOVANOVIĆ započeto je 1990. godine, kada je Miodrag Radovanović odlučio da obnovi dedino imanje i zasadi svoju prvu lozu. Tada su bili prva mala privatna vinarija u Srbiji i imali su samo jedan cilj, a to je – proizvodnja visokokvalitetnih vina koja srpsko vinarstrvo mogu da približe svetskim standardima. Kockice ovog vinskog mozaika pažljivo i strpljivo su slagane i danas Podrum Radovanović predstavlja jednu od najuglednijih privatnih vinarija u Srbiji, pa i šire, koja se bavi proizvodnjom visokokvalitetnih vina.

Na periferiji vinogradarskog sela Gojinovac, u dolini reke Toplice, smeštena je neverovatna celina zgrada usred beskrajnih polja vinograda koji krase TOPLIČKE VINOGRADE. Pored proizvodnje ostalih sorti grožđa, oblast od 26 hektara jeste i biće posvećena samo Prokupcu, autohtonoj lozi južne Srbije. Ova vinarija je snažna, ali lepa; kulturološki zahtevna, ali praktična; jednostavna, ali kompleksne građe. Njeni vlasnici su sa razlogom ponosni na proizvodnju odličnih srpskih vina, u samom vrhu tehnologije.

VINO BUDIMIR nosi ime po deda Budi Zdravkoviću koji se posvetio proizvodnji vina svetske klase pažljivo poštujući i prenoseći jedinstvene odlike župskog podneblja. Proizvodnja je bazirana na utvrđenim pravilima koja je deda Buda usvajao tokom svog života, ne prihvatajući trenutna pomodarstva koja vladaju u proizvodnji, ali koristeći prednosti novih tehnologija..

Sa oko 70 berbi u životu on je jedan od najiskusnijih vinara na ovim prostorima. Nastavljajući vinarske tradicije svojih predaka i dalje sa mladalačkim žarom neguje vinograde i pretače ih u vrhunska vina.

U Lozoviku iznad Jagodine, valovitom predelu odakle Šumadija gleda na Pomoravlje, vođeni tragom plodne zemlje, postalo je jasno gde treba pustiti korenje. Smeštena na prelepim padinama koje obezbeđuju idealnu izloženost suncu, VINARIJA TEMET oblikovana je pod jakim uticajem okruženja, sa težnjom da se pronađe sklad u radu i životu pod istim krovom.

U čast prirode, sunca i zemlje, uzdignuta na bregu, okružena vinogradima, podignuta je vinarija Temet. Njeno stvaranje je uzbudljiv put ispunjen otkrićima i iskušenjima. Sama reč Temet izvedena je iz latinske reči Temetum, što u prevodu znači – jako i snažno vino sa karakterom.

Naša preporuka