Solun je grad bogate istorije, zadivljujuće obale, dobre hrane… Živahan i pun stvari koje treba posetiti i uraditi…. Mnogobrojne istorijske znamenitosti, muzeji i još mnogo toga što ovaj grad može da ponudi… U zavisnosti od doba godine kada ćete putovati u Solun, svom rasporedu možete dodati mnoge festivale, izložbe, koncerte, proslave i druge vrste kulturnih događaja.

BELA KULA

Bela Kula je simbol grada Soluna, ona je osmanski spomenik iz 15. veka. Iako je izgrađena za unapređenje gradskog utvrđenja (zamenivši stariju vizantijsku kulu), kasnije je korišćena kao zatvor i mesto mučenja i pogubljenja. Njeno prvobitno ime je bilo „Lavlji toranj“. Međutim, nakon obezglavljivanja nekoliko zatvorenih janjičara unutar njenih zidina 1826. godine, dobila je naziv „Krvava kula“ (ili „Kanli-Kule“ na turskom).

Današnji naziv dobila je nakon što je okrečena u belo krajem 19. veka kako bi bila „očišćena“ od svih strašnih stvari koje su se dešavale unutra. Bela kula je cilindričnog oblika i nalazi se na obali, danas više nije bele boje i pretvorena je u muzej. Sa terase na vrhu, 34m iznad zemlje, možete imati sjajan pogled od 360° na grad, luku i more Termaikos zaliv.

ROTONDA

Iako je Bela kula simbol Soluna, najvažniji spomenik grada je Rotonda, koja je od 1988. godine na Uneskovoj listi svetske baštine. Izgrađena pre više od 1700 godina, čiju je izgradnju naredio rimski car Galerije početkom 4. veka nove ere i njena prvobitna namena je bila da bude ili paganski hram ili mauzolej. Oblikovana je u obliku cilindra sa kupolom i podseća na rimski Panteon.

Nakon što je gradnja Rotonde završena krajem 4. veka, izvršeno je nekoliko promena u njenoj strukturi kako bi se mogla koristiti kao hrišćanska crkva, Rotonda je ostala crkva 1200 godina sve dok je Osmanlije 1590/91. godine nisu pretvorile u džamiju. Godine 1912.

Grci su preuzeli Solun i Rotonda je ponovo pretvorena u pravoslavnu crkvu, sve do 1979. godine, kada je jak zemljotres naneo ozbiljnu štetu građevini. Trenutno je Rotonda obnovljena i radi kao muzej gde se često održavaju razne izložbe.

Zgrada je sada istorijski spomenik a Grčka pravoslavna crkva ima pristup spomeniku za razne svečanosti nekih dana u godini (kao Crkva Svetog Đorđa). Ukoliko ste zainteresovani za više spomenika i lokaliteta iz rimskog perioda grada, posetite Rimski forum i Galerijevu palatu..

rotonda

ANO POLI – ( Upper town )

Ano Poli je stari grad Soluna i nalazi se severno od centra grada. Naselje je poznato po dobro očuvanim strukturama iz vizantijskog i osmanskog doba. Ano Poli je jedna od najtradicionalnijih oblasti u Solunu, poznato je po malim kamenim ulicama, starim trgovima i kućama u tradicionalnoj grčkoj i osmanskoj arhitekturi.

Ano Poli je najviši deo grada i njime dominira gradski Akropolj, tvrđava iz vizantijskog i otomanskog doba poznata kao Eptapyrgio. Ono što je ostalo od starih gradskih zidina još uvek okružuje Ano Poli i tu su mnoge osmanske i vizantijske građevine kao što su crkva Svetog proroka Ilije, crkva Svetog Nikole Orfana, vizantijsko kupatilo, crkva Svete Katarine, manastir Vlatadon, Ataturkov muzej i Alaca Imaret džamija.

CRKVE u centru grada

Pored Rotonde koju smo videli na početku ovog članka, neke od najstarijih, najvećih i najreprezentativnijih crkava su:

  • Crkva Svete Sofije – Agia Sofia (jedna od najvažnijih crkva u gradu)
  • Crkva Svetog Dimitrija – Agios Dimitrios (najpoznatija crkva u gradu, a Sveti Dimitrije je zaštitnik grada.)
  • Crkva Acheiropoietos (redak primer ranohrišćanske arhitekture)

Sve tri crkve su smeštene u centru grada i lako se mogu posetiti za samo jedan dan. U njihovom enterijeru možete videti prelepe arhitektonske detalje i neke od najvažnijih mozaika Soluna. Sva tri hrama podignuta su na ruševinama starog rimskog kupatila.

AVENIJA NIKIS

Avenija Nikis je centralno šetalište na obali u Solunu. Avenija se sa tri linije prema istoku proteže se od Elefterijevog trga na zapadu, ispred Aristotelovog trga do Bele kule na istoku, gde se sastaje sa Avenijom Aleksandra Velikog. Nikis je najprometnija, najpoznatija, najfotografisanija i najoslikanija ulica u Solunu.

Stanovi u ovom delu grada ima najvišu vrednost kao i poslovni prostora koji se ovde nalaze. Nikis avenija ima brojne kafiće, restorane, barove koje svakodnevno posećuju hiljade turista ali i lokalno stanovništvo.

Avenija Nikis

LADADIKA

Ladadika je nekadašnja pijaca maslinovog ulja, u blizini luke u Solunu, sa mnogo prelepih obnovljenih zgrada od cigala iz 19. veka i kaldrmisanih ulica. Ime Ladadika potiče od grčke reči „ladi“ što znači ulje. Sredinom 20. veka komercijalne aktivnosti u ovoj oblasti počele su da opadaju i Ladadika se ubrzo pretvorila u zastarelu četvrt. Stvari su postale još gore nakon velikog zemljotresa 1978. godine kada je ovo područje bilo skoro potpuno napušteno.

Međutim, 1985. godine, Ladadika je proglašena kulturnom baštinom od strane grčke države i od tada je postala jedna od najpopularnijih oblasti u gradu sa brojnim restoranima, kafe-barovima i popularnim noćnim klubovima. Ladadika je uspela da sačuva veliki deo svog arhitektonskog karaktera i danas je omiljena gradska četvrt za opuštanje u toku dana kao i uživanje uz muziku u večernjim satima. Većina restorana u Ladadiki su tradicionalne taverne i to je odlično mesto za degustaciju lokalne kuhinje.

PIJACE

Pijaca Kapani, Pijaca Modiano i Trg Atonos su tri tradicionalne pijace hrane koje se nalaze u srcu Soluna, oko Aristotelovog trga. U njima se nalazi prodavci koji prodaju začine i bilje, svežu ribu i meso, grčki sir, kafu, čaj, voće i povrće, kao i mnoge druge proizvode i artikle kao što su pletene korpe, kuhinjski pribor od bakra i drveta i mnogi drugi ručno izrađeni predmeti, nameštaj i pribor.

Na pijacama Modiano i Athonos takođe možete pronaći mnoge tradicionalne taverne koje su veoma popularne među turistima i lokalnim stanovništvom. Modiano je jedno od najtradicionalnijih pijaca Soluna koja se nalazi u srcu grada. Njena izgradnja započeta je 1922. godine, a završena 1930. godine od strane arhitekte Eli Modiana.

Potičući iz poznate jevrejske porodice iz Soluna, Eli je bio sin bankara Jacoba (Jako) Modiana. Studirao je arhitekturu u Parizu u Francuskoj i vratio se u Solun gde je napravio neke od najvažnijih gradskih zgrada, uključujući pijacu Modiano. U blizini pijace Modiano, možete pronaći i mali šareni kutak sa nekoliko cvećara, pod nazivom Louloudadika.

To je dobro poznata i lepa oblast u srcu grada Soluna, bićete fascinirani njenom lepotom! Područje je dobilo ime po malim prodavnicama koje se tamo nalaze i prodaju cveće. Za one koji su zainteresovani da istraže stare pijace i tradicionalnu solunsku hranu tu je i Bit bazar još jedno mesto koje ne treba propustiti. Mala četvrt sa prodavnicama, antikvarnicama i brojnim tavernama koje su prilično prometne, posebno tokom letnjih noći.

ARHEOLOŠKI I VIZANTIJSKI MUZEJ

Arheološki muzej u Solunu i Muzej vizantijske kulture su dva najveća i najznačajnija muzeja u Grčkoj. Nalaze se tik jedni pored drugih i obilazak je obavezan svakome ko želi da se upozna sa kulturnom baštinom grada. U Arheološkom muzeju možete videti veliku zbirku eksponata koji datiraju od praistorije a u Muzeju vizantijske kulture možete videti verske, uglavnom eksponate iz ranohrišćanskog, vizantijskog i postvizantijskog perioda.

OTE TORANJ – 360° PANORAMA

OTE toranj je telekomunikacioni toranj koji se nalazi u okviru objekta solunskog „Međunarodnog izložbenog i kongresnog centra” koji je izgrađen tokom 60-ih godina. Zbog svog futurističkog dizajna, postao je moderan orijentir za grad i simbol Međunarodnog sajma u Solunu.

Toranj je visok 76 metara i ima rotirajući gornji sprat na kojem se trenutno nalazi Skyline Bar sa prekrasnim panoramskim pogledom na grad od 360°, njegov rotirajući pod završava puni krug za 60 minuta. Zanimljiva činjenica o tornju je da je korišćen za prvi televizijski prenos u boji u Grčkoj.

VOŽNJA BRODIĆEM

Najpopularnija turistička stvar u Solunu je izlet brodom oko zaliva Termaikos. Čamci su posebno dekorisani a posada koja vas dočekuje je kostimirana, izlet ovakvim čamcem oko zaliva Termaikos je odlično iskustvo.

Naročito po vedrom i sunčanom danu možete uživati u plovidbi i pogledu na grad, luku i planinu Olimp uz šoljicu kafe ili pića. Najbolje vreme za ukrcavanje je zalazak sunca. Svi čamci se nalaze ispred Bele kule, sve vožnje traju oko pola sata a na brodu možete ostati i duže, pre ili posle plovidbe. Tokom hladnih i vetrovitih dana i zimi čamci nisu dostupni.