Gornji grad pod nazivom Ano Poli je stari grad Soluna i nalazi se severno od centra grada. Naselje je poznato po dobro očuvanim strukturama iz vizantijskog i osmanskog doba i kao centar solunskih pesnika, intelektualaca i boema.

Ano Poli je jedna od najtradicionalnijih oblasti u Solunu. To je jedini deo Soluna koji je ostao posle velikog požara 1917. godine, tako da se veoma razlikuje od ostatka grada sa svojim prelepim kućama i kamenim ulicama. Ano Poli je najviši deo grada i njime dominira gradski akropolj, tvrđava iz vizantijskog i otomanskog doba poznata kao Heptapyrgion ( Eptapyrgio ).

Sa tvrđave Heptapyrgion, sa svojih sedam kula, je fantastičan pogled na grad, zaliv, pa čak i planinu Olimp. Ano Poli je poznat po malim kamenim ulicama, starim trgovima i kućama u tradicionalnoj grčkoj i osmanskoj arhitekturi gde se turisti i lokalno stanovništvo, stari i mladi, koji dolaze da se opuste pod grčkim nebom. Ano Poli je i najbolje mesto za odlazak na kafu.

Ano Poli

Prepuna je lepih kafića u kojima možete da sedite na otvorenom i posmatrate okolinu dok pijete grčku kafu ili frape. Ano Poli je poznat po svojim prelepim crkvama. Crkve su paleohrišćanske i vizantiske, dajući uvid u versku istoriju ovog grada. Uvrštene su na UNESCO-vu listu svetske baštine, uključujući i manastir Vlatadon (14. vek) i crkvu Osios Davida (5. vek).

Ano Poli se može pohvaliti mnogobrojnim tavernama koje nude tradicionalnu hranu po pristupačnim cenama. Turisti kao i lokalno stanovništvo večeri provode na otvorenom uživajući u hrani i muzici. Pored očuvanih kuća delimično drvenih i šarenih meštani ovog mesta čine ga još živahnijim jer se druže u uskim kaldrmisanim uličicama i stvaraju radosnu atmosferu. Ano Poli naselje se razvija svaki dan, kao deo grada Soluna ujedno i drevnog i modernog.

Axios Travel organizuje svakodnevni autobuski prevoz iz Beograda i Niša do Soluna.

Polasci za Solun sa autobuske stanice u Beogradu su svakog dana u 19.00 (peron broj 5), iz Niša u 22.00 (peron broj 10), dok je polazak iz Soluna za Srbiju u 17.00 svakog dana.