Jedno od najautentičnijih iskustava koje svaki ljubitelj hrane može dobiti u Solunu je poseta tradicionalnim otvorenim pijacama u gradu… Atmosfera, ljudi i domaći delikatesi će vas dočekati i obradovati. Mirisi začina i sveže kafe su jedna od prvih stvari koje ćete primetiti, a možda i jedan od najjačih utisaka.

Pijaca Kapani

Pijaca Kapani na otvorenom je najstarija pijaca u Solunu. Smeštena u srcu centra grada, na pijaci se nalazi čitav niz prodavnica.

Tokom 20. veka Kapani je bila centralna i najnaseljenija pijaca u Solunu. Živahna pijaca Kapani je tradicionalna i stoga posetiocima nudi neverovatno jedinstveno iskustvo. Služi za potrebe potrošača još od osmanske okupacije početkom 15. veka. Čitav kraj je prekriven pojedinačnim prodavnicama koje nude regionalno povrće i voće, odlične začine, razne vrste mesa i ribe, i naravno čuvene grčke masline u brojnim sortama. Ali možete nabaviti i putnu opremu, kuhinjski pribor, odeću, obuću, crkvene predmete i suvenire. Sve sasvim razumno, dobrog kvaliteta i po niskoj ceni.

U okolini ima i mnogo malih kafića i prodavnica hrane, gde možete napraviti pauzu za ručak. Prodavnice su otvorene svakog dana od 5 sati ujutru do 6 sati popodne. Osim nedelje, tada je pijaca zatvorena. Pijaca Kapani je jedna od najtradicionalnijih pijaca u Solunu.

Pijaca Modiano

Modiano je jedno od najtradicionalnijih pijaca Soluna. Nalazi se u srcu grada i deo je života Solunaca oko 80 godina. Njena izgradnja započeta je 1922. godine, a završena 1930. godine od strane arhitekte Eli Modiana.

Potičući iz poznate jevrejske porodice iz Soluna, Eli je bio sin bankara Jacoba (Jako) Modiana. Studirao je arhitekturu u Parizu u Francuskoj i vratio se u Solun gde je napravio neke od najvažnijih gradskih zgrada, uključujući pijacu Modiano. Šetnja Modijanom učiniće da osetite duh i mirise starog grada Soluna.

Trg Atonos

Trg Atonos je jedno od najživljih i najzanimljivijih oblasti Soluna. Pun života u svako doba dana. Nalazi se neposredno pre Aristotelovog trga, na maloj pešačkoj udaljenosti, oko 200 metara zapadno od crkve Svete Premudrosti tako da leži u srcu centra grada.

U prodavnicama na trgu ćete naći sve vrste začina, čajeva, koštunjavog voća, povrća, ribe, sira, a u malom buticima odeću, ručno izrađen nakit i ukrasne predmete. Mesto se smatra jednim od najboljih mesta za jelo i omiljenom destinacijom za lokalno stanovništvo, studente i turističke posetioce. Postoji nekoliko taverni specijalizovanih za grčku tradicionalnu kuhinju i recepte.

Većina taverni i restorana je lepo uređena, a neki uključuju živu grčku tradicionalnu muziku. Okruženje je obično toplo i prijateljsko.

Cene se generalno smatraju razumnim i usluga je tačna. Trg Atonos ne vole samo lokalno stanovištvo već i turisti jer ovde u hrani možete uživati tokom celog dana a uveče i uz živu muziku.

Bit Bazaar

Za one koji su zainteresovani da istraže stare pijace i tradicionalnu solunsku hranu tu je i Bit bazar još jedno mesto koje ne treba propustiti.

Mala četvrt sa prodavnicama, antikvarnicama i brojnim tavernama koje su prilično prometne, posebno tokom letnjih noći. Još jedna popularna destinacija, posebno kada je u pitanju zajednica mladih i studenata u Solunu, je stari Bit Bazaar koji se nalazi severno od Aristotelovog trga, oko 300 metara istočno od Rimskog foruma.

Bit Bazar je relativno popularan, posebno među mladima. Iako je ponekad malo bučna, atmosfera je topla i prijateljska. Danas ovde postoje mnoge tradicionalne male kafane koje služe vino i mala jela takozvano „ mezede“. Bit bazar je definitivno jedno od mesta za posetu kada vreme postane toplije u Solunu. Moći ćete da nađete mesto napolju i uživate u celoj atmosferi.

bit bazaar
Foto: thessaloniki.travel