Ladadika (grč. Λαδάδικα) je naziv istorijskog dela grada, savršen kvart sa tavernama, nalazi se u blizini solunske luke. Ladadika je nekadašnja pijaca maslinovog ulja i ime joj potiče od mnogobrojnih prodavnica maslinovog ulja koje su se tamo nalazile. U vreme Otomanske vladavine, a možda i ranije, na ovom prostoru, tik uz luku, nalazila se velika pijaca. Ovde ste mogli kupiti ulje i proizvode od ulja, kao i različite začine. Po ulju je pijaca i dobila ime jer  reč „ladi“  znači ulje.

Ukratko

Sredinom 20. veka komercijalne aktivnosti u ovoj oblasti počele su da opadaju i Ladadika se ubrzo pretvorila u zastarelu četvrt.  Stvari su postale još gore nakon velikog zemljotresa 1978. godine kada je ovo područje bilo skoro potpuno napušteno. Međutim, 1985. godine, Ladadika je proglašena kulturnom baštinom od strane grčke države i od tada je postala jedna od najpopularnijih oblasti u Solunu sa brojnim restoranima, kafe-barovima i popularnim noćnim klubovima. Ladadika ima kaldrmisane  ulice, kao i nekoliko šarmantnih trgova.

Danas je omiljena gradska četvrt za opuštanje u toku dana i uživanje uz muziku u večernjim satima. Većina restorana u Ladadiki su tradicionalne taverne i to je odlično mesto za degustaciju lokalne kuhinje. U ovom živahnom delu grada uživaju svi, od studenata do starijih ljudi… Svaki restoran, taverna ili bar ima svoju publiku a zabava može da potraje do iza ponoći..

Ladadika je omiljeno mesto velikog broja turista ali i lokalnog stanovništva i uprkos količini posetilaca, ona nije izgubila ni mrvicu svoje autentičnosti.

Ladadika

Foto: greeka.com

Taverna Negroponte

Naizgled jednostavan restoran koji služi odličnu hranu. Utiscti gostiju su da je hrana dobra, da je prijatan ambijent i pristupačne cene.

Taverna Tserki

Odličan mali restoran u popularnoj oblasti Ladadika. Utisci gostiju su da je hrana autentična po dobroj ceni a atmosfera topla i opuštena.

Zithos

Taverna sa odličnom kuhinjom sa jelima po povoljnim cenama. Gosti koji su posetili ovaj restoran kažu da imaju svežu autentičnu grčku kuhinju, raznovrstan meni kao i vrhunski izbor deserta… a da je osoblje ljubazno..

Full tou Meze

Po oceni gostiju Full tou Meze je definitivno jedan od najslađih restorana Ladadika, sa dekoracijom prodavnice prehrambenih proizvoda i ogromnim izborom jela. Korektne cene, dobre porcije i super ljubazna usluga su ocene gostiju.

Barovi za preporuku u Ladadiki su The Dubliner – irski klub,  šarmantni Lenin bistro, Dizzi Dolls – rok bar, Vondervall – koji  ima ogroman izbor muzike…

Butik hotel Capsis Bristol

luksuz sa 5 zvezdica sa stilom.

Butik hotel Capsis Bristol izgrađen je 1860. godine i predstavlja originalni glamur okruga Ladadika. Videćete to u persijskim tepisima i antičkim komadima. Ali nemojte očekivati nešto teško – Bristol je elegantan i moderan, sa senzibilnošću butik dizajna.

Ladadika Design, Philian Hotels and Resorts

Sve sobe hotela Ladadika Design, Philian Hotels and Resorts imaju svoje prostore za sedenje. Gostima se dopada savremeni dekor, veličina sobe, odličan doručak i pogodna lokacija. Apartmani imaju i veliki bračni krevet i dva kauča na razvlačenje – idealno je da putujete sa grupom.

Colours Ladadika Hotel Thessaloniki

Ovaj popularni koncept hotel odlikuje sočan, šareni dekor i savremeni stil u izgubljenoj zgradi iz 19. veka. Sve sobe hotela Colors Ladadika Thessaloniki imaju mini frižider – odličan za ohlađeno vino u toploj mediteranskoj noći. Gosti hvale toplu uslugu.

Lokacija